The City of Mirrors

Image result for the city of mirrors review

The City of Mirrors af Justin Cronin

five-stars (1)

How wonderful, to be read to. To be carried from this world into another, borne away on words.

The City of Mirrors af Justin Cronin er afslutningen på Cronins trilogi The Passage. Har du ikke læst de foregående bøger, vil jeg anbefale, at du springer over denne anmeldelse, da den indeholder spoilere for disse.

The City of Mirrors fortsætter fortællingen om Amy og hendes venner få år efter, at bog nummer to endte. Efter at have udryddet elleve af De Tolv er der kun Zero (eller Fanning), Amy samt Carter tilbage. Alicias søgen efter Fanning leder hende væk fra hendes venner, og hun ender i New York. Her er gaderne ikke længere fulde af liv, larm og travlhed, men i stedet af stilhed og død. Det er nemlig blevet Fannings tilholdssted sammen med hans viraler. Fanning kan her planlægge sit næste træk samtidig med, at han mindes sin fortid.

City of memories, city of mirrors.

I denne roman får læseren nemlig også indblik i Fannings historie, hvad der driver ham og hvorfor. Der er en omkring 100 sider lang novelle inde i romanen omhandlende, hvordan Fanning går på Harvard og forelsker sig. Dette nedsætter også fortælletempoet, da denne del ikke rummer megen action. Men kedeligt, synes jeg, dog ikke, at det bliver. Fannings stemme i fortællingen er underholdende med dets sarkastiske og skarpe tone samt henvisninger til litterære værker. Man kan mærke hans smerte og ensomhed og kommer derved også til at forstå ham og måske få en anelse medfølelse. Han er den perfekte skurk (eventuelt et lille kritikpunkt i forbindelse med brugen af en kliche på dette punkt i romanen). Denne del af romanen viser også Cronins evner som forfatter. Cronin er eminent til at skifte mellem forskellige genrer og fortælleformer, så de fungerer i fortællingen og giver den flere vinkler. Dette ses også i epilogen, der blandt andet udgøres af et oplæg med tilhørende billedslides. Skiftene mellem de forskellige genrer sås også i de tidligere dele af trilogien, og således er der tale om en kontinuerlig brug af disse skift.

Den almindelige befolkning ved dog ikke, at viralerne stadig findes derude. Kun Amy, Carter og Alicia er vidende omkring dette. Lige så stille begynder menneskene derfor at tro på, at de er de eneste monstre på jorden. Peter Jaxon er blevet præsident for et område i Texas med omkring 100,000 indbyggere. Han er således med til at se og lade befolkningen begynde at flytte uden for de beskyttende mure efter flere år med fred og ro. Dette viser sig selvfølgelig at være en kæmpe fejl. Menneskene giver dog ikke lige sådan op, og kampen begynder for alvor.

“That’s it,” said Peter. “That’s my final word. We stay and fight.

Der skal ikke være nogen tvivl om, at The City of Mirrors er en bog omkring et endeligt slag. Blodet sprøjter, skud giver genlyd og alt trækker op til storm. Men der er også noget andet; noget mere. Bag dette inferno er der øjeblikke af ro og lykke. Disse findes i drømmene, hvor man kan være sammen med dem, man elsker. Folk drømmer om steder, hvor de følte sig lykkelige eller om kommende begivenheder. I drømme er Peter sammen med sin Amy, og de kan leve det liv, de ikke er blevet tilladt i vågen tilstand. Romanen handler således også om kærlighed, og hvor vigtig oplevelsen af denne er for et menneske.

All his life he had wanted to be known by just one person. That’s what love was, he decided. Love was being known.

Det at blive set og vide, hvem man er og blive genkendt, er et af hovedtemaerne. Dette ses også i forbindelsen med spejlsymbolikken i romanen, som kobles sammen med New York og derved Fanning. Temaet genkendelse vs. ensomhed bliver på denne måde gennemgående i romanen. For hvad nu, hvis der ikke er nogen til at genkende en? Hvis man står helt alene i verden uden nogen til at sige ens navn og som ved, hvem man er bag det monstrøse ydre? Cronin beskriver disse følelser hos personerne meget smukt. De står også endnu smukkere og klarere, da de omkranses af al volden og døden.

But then night would fall, revealing the sky’s hidden treasure—the stars, after all, weren’t gone during the day, merely obscured—and his loneliness would recede, supplanted by the sense that the universe, for all its inscrutable vastness, was not a hard, indifferent place in which some things were alive and others not and all that happened was a kind of accident, governed by the cold hand of physical law, but a web of invisible threads in which everything was connected to everything else, including him.

Menneskenes måde at overleve på i Cronins fortælling er det, som jeg synes, er noget af det mest interessante. Samfundets opbygning med dets regler og måde at blive forvaltet på. Man hører bl.a. om en sortbørs og om, hvordan par kun må få to børn på grund af resursemangel. Det handler således også om, hvordan selve menneskeheden ønsker at definere sig selv.

History is more than data, more than facts, more than science and scholarship. These things are merely the means to a greater end. History is a story—the story of ourselves. Where do we come from? How have we survived? How can we avoid the mistakes of the past? Do we matter, and if we do, what is our proper place upon the earth?

Cronins trilogi er nok den bedste, vampyrfortælling, jeg har læst. Den rummer alt, hvad en post-apokalyptisk fortælling med monstre skal indeholde. Karaktererne er levende, plottet gennemført og spændende og sproget er virkelig smukt og grusomt på en gang. Selvfølgelig er der altid ting, man ønskede var anderledes (måske lidt færre paralleller med biblen og mindre overnatulig hurlumhej), men det er også svært at se, hvordan fortællingen ellers skulle have været. Så selvom toeren i trilogien efter min mening ikke levede op til etterens kvalitet, gør afslutningen det. Jeg kan ikke anbefale denne trilogi nok!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s