The Fireman

25816688

The Fireman af Joe Hill

3-stars

– I’m glad someone is having fun with the end of the world

– What makes you think the world is ending?

I mennesket brænder der en ild, som ikke lige sådan kan slukkes. Det er den ild, som kan betegnes som værende en opretholdelsesdrift. Et ønske – et behov – for overlevelse. Denne ild findes i alle levende organismer – også i sygdomme.

En ny form for pandemi raser i verden: Draco Incendia Trychophyton eller i folkemunde Dragonscale. Den får mennesket til at gå op i flammer, så der ikke er andet tilbage end aske og forkullede knogler. Ingen ved, hvordan det hele er startet, eller hvordan det ender. Smitten spreder sig som en skovbrand (bogstaveligt talt) over hele USA, hvor byerne rammes en efter en. Sygdommen mærker dets ofre med smukke sorte og gyldne mærker på kroppen. Det smukke, fascinerende og eksotiske går dog af disse, når ofret går op i flammer. Stress kan få en ramt til at selvantænde, hvilket ofte har samme virkning som at stryge en tændstik på de omkringværende syge. Herved kan der skabes en kædereaktion, som munder ud i noget, der kan minde om en helt masse Sant Hans-hekse.

Harper Grayson, bogens hovedperson, er sygeplejerske. Hendes store idol er Mary Poppins, hvem hun ofte benytter som inspirationskilde i hendes arbejde og liv. Harper arbejder på et hospital og kommer derigennem i kontakt med flere hundrede smittede. Hospitalet brænder dog ned til grunden (noget, som næsten var dømt til at ske med så mange selvantændelige tændstikker rendende rundt). Harper og hendes mand Jakob indgår en pagt om, at hvis de bliver smittet, vil de dø på egne præmisser – ikke på sygdommens. Kort efter opdager hun de karakteristiske gyldne og sorte skæl på sin hud. Dog har hun også gjort en anden opdagelse i mellemtiden: Harper er gravid.. og hun vil føde barnet til Jakobs store forfærdelse. Men Harper har på hospitalet set smittede mødre føde raske børn, og hun håber, at hendes også vil være rask. Opgaven bliver blot at holde sig i live så længe, at barnet kan blive født; hvilket også er lidt af en opgave. Jakob er overbevist om, at Harper har gjort ham syg, og forlader hende, mens samfundet omkring dem braser sammen. Desuden er han fast besluttet på, at Harper skal overholde pagten, som de indgik. Sammenstyrtningen giver mulighed for, at en gruppe kaldet Cremation Squads kan opstå. Disse opsporer smittede for at udrydde dem og udgør således endnu en fare for Harper. Harper er dog ikke alene mod disse trusler. En mand, som hun kort har mødt på hospitalet, klædt i en gul brandmandsjakke og -hjelm dukker op igen. Han er kendt under navnet The Fireman og som en mand, der krydser grænsen mellem det mulige og umulige. The Firemans handlinger får andre til at tvivle på, om han i virkeligheden er vanvittig. Han er ligeledes smittet med Dragonscale, men har gjort ilden til en del af ham selv og bruger den til at beskytte andre smittede. Gennem hans kontrol af sygdommen giver han Harper håb om, at hun kan komme til at lære hans hemmelighed sådan, at hun kan føde sit barn uden at brænde op. The Firemand er dog ikke så let at fravriste denne hemmelighed..

Mine forventninger til The Fireman af Joe Hill var måske lidt for store. De blev i hvert fald ikke indfriet. Der skabes ikke den rigtige post-apokalyptiske stemning, da det ikke er samfundets nedbrud eller sygdommen, der udgør romanens fokus. I stedet er fokus på karakterernes indbyrdes forhold og deres reaktioner på sygdommen. Dette er også ok, for karaktererne er egentligt gode og noget for sig, meen Dragonscale bliver som sygdom bare svær at tage alvorlig. Jeg tror, jeg havde håbet på noget mindre fantasy-agtigt. Der er visse ting, som jeg ikke vil afsløre, der er lidt for fantastiske. Desuden føltes bogen meget lang at komme igennem. Tingene går for langsomt, når det er så megen relationsopbygning og fokus på personernes forhold til smitten. Det er således ikke min yndlings roman fra den apokalyptiskegenre.

Men som et lys i mørket er der The Fireman. Som karakter er han den, der kommer med de sjove indspark. Han er en dreng, der aldrig er blevet voksen, og som drømte om at blive rock star. I stedet er han nu en legenden The Fireman – hvilket passer ham meget godt. Han er en vaskeægte show off guy.

The Fireman, on the other hand, loved the plan. Of course he did. He had the starring role.

Romanen viser, hvad mennesket kan blive til i pressede situationer, og hvad det kan gøre mod dets egen art. Den viser også, hvordan noget, man troede skulle være enden, blot bliver en begyndelse. Mennesket har en fantastisk evne til at finde gnister af håb og har brug for disse til at fortsætte dets tilværelse. Dette kan siges at være en ting, som den gør godt. Derigennem bliver temaer som religiøsitet også taget op. Her viser romanen en kritik af fundamentalisme og den ensretning, som nogle former for religionsdyrkelse kan skabe. Skabelsen af en familie bliver også et motiv og viser sig som værende en væsentlig faktor i kampen for overlevelse.

Five-letter word for abiding joy, she asked, and Harper touched her hair, pushing a strand of it behind her pink, delicate ear, and whispered today.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s