The Lesser Dead

20893407

The Lesser Dead af Christopher Buehlman

4-stars

Happiness is the province of those who ask few questions. 

Under New Yorks gader i 1978 lever nogle væsner, som ikke tåler solens lys og varme. Disse væsner var engang mennesker som dig og mig, men nu er de noget andet. Noget, som ikke burde være til.

The secret is, vampires are real and I am one.

The secret is, I’m stealing from you what is most truly yours and I’m not sorry—

Joey Peacock har i de sidste fyrre år levet som vampyr. Han ligner en på fjorten år, men er i virkeligheden i halvtredserne. I disse mange år har han perfektioneret sit talent som don juan på de mange punk klubber og diskoteker. Han jager om natten til lyden af bas og åndedrag fra dansende mennesker og sover om dagen, ligesom de andre af hans slags. Den gruppe, Joey tilhører, opholder sig netop i de mørke labyrinter under gaderne. Her sker makabre ting, der ligesom vampyrerne, ikke tåler dagens lys.

Ofte er Joey at finde i subwayen, hvor han både fordriver tiden og benytter transportmulighederne til at komme fra et offer til det næste. Nogle ofre er genkommende, da han via hypnose kan få dem til at glemme hans tilstedeværelse. Således kan han, mens ofrene ser sitcoms, få et måltid i fred og ro. Alt i alt lever han det lette liv – måske er det også en anelse kedeligt. Dette bliver der dog lavet om på. Joey ser nemlig nogle nye jægere på de jagtmarker, som tilhører den klan, han er medlem af. Disse jægere er dog ikke som andre vampyrer. De er nemlig børn, men der er også noget andet helt galt med dem.

Joeys udvikling stoppede lige mellem voksen og barn, så han kan gå for værende begge dele. Dette har visse fordele: det uskyldige udseende og muligheden for at benytte en høj stemme, så ofre ikke ser en trussel. Dog understreger det også hans tilstedeværelse som værende et grænsefænomen. Han er hverken død eller levende, mand eller dreng. Denne form for limbotilstand passer således godt til vampyren som figur. Ligeledes ses det, hvordan vampyren benyttes til at tematisere børns evne til at begå ondskab uden at se handlingerne som værende uhyrlige. At lege med maden får en hel anden betydning i forbindelse med vampyrbørnene. Det viser sig også, hvordan det voksne menneske ikke ønsker at se, at børn ikke altid er uskyldige rene væsner.

Bogen rummer både det humoristiske, groteske og makabre. Humoren bløder derved også de andre træk op. Desuden er karaktererne godt skildret og rummer hver især deres særheder og kendetegn. Joey er virkelig en god karakter. Han er chatty, en kende cocky, ser sig selv som en kvindernes mand og fortrækker at se så smart ud, som muligt. Det er trods alt lidt svært, når man konstant bevæger sig i tunneller under byen. Vampyrkvinden Margaret er heller ikke at kimse af. Hun er lederen af deres lille familie og nært knyttet til sin skovl, der udgør hendes foretrukne våben. Flokken rummer også den faderlige ældre Cvetko, som holder af bøger og ser efter Joey.

He gets away with it because he’s strong.’
‘This is the story of mankind.’
‘I thought you were going to be a priest at one point.’
‘Yes. But then I read the newspaper.

Den første del af bogen omhandler hovedsagligt livet som vampyr, og hvordan Joey blev til vampyr. Joeys fortæller pragmatisk, men rummer også rester af hans tidligere liv som fjortenårigt menneske. Sommetider er han faktisk lidt af en møgunge.. Dog gemmer der sig en melankoli under dette ydre. Alle vampyrerne har en hjerteskærende historie bag sig, som gør dem menneskelige.

The Lesser Dead fangede mig. Den har alt det, man kan ønske sig af en urban horror fortælling omkring vampyrer. Der er ingen vampyrer her, som skinner i solen eller erklærer udødelig kærlighed til et menneske. I stedet får man mørke og fugtige tunneller, blod, rå humor, action og ingen blødsød slutning.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s