The Subtle Knife

119324

The Subtle Knife af  Philip Pullman

five-stars (1)

From what we are, spirit; from what we do, matter. Matter and spirit are one. 

The Subtle Knife (1997) er anden bog i trilogien His Dark Materials af Philip Pullman. Har du ikke læst den foregående, vil jeg anbefale ikke at læse denne anmeldelse, da den indeholder spoilers. Læs hellere min anmeldelse af The Golden Compas, som er den første bog i serien.

Bog nummer to starter, hvor den første slap. Lyra befinder sig i en anden verden, hvor hun møder drengen Will Parry. Will er dog også fremmed i denne verden. Han kommer fra læserens London; nærmere bestemt Oxford. Her har han boet sammen med og taget vare på sin ustabile og frygtsomme mor. Moren har længe ment, at nogle mænd har været efter hende. Denne forestilling, finder Will ud af, er af hans mor ikke grebet ud af den blå luft. De samme mænd er nemlig nu på jagt efter Will, da de ønsker at komme i besiddelse af nogle breve fra hans forsvundne far. Wills far har været forsvundet i omkring ti år, og moren har intet hørt fra ham. For at beskytte sin mor efterlader Will hendes hos hans gamle klaverlære.

Under et møde med de fremmede mænd i sort kommer Will til at dræbe en af disse. Will må derfor flygte for at redde sit liv og forsøge at finde sin far. Det er under denne flugt, Will finder et vindue til en anden verden. Herigennem ankommer han til byen Cittigazze, der dog ikke rummer fred og idyl. Byen er nemlig forladt med undtagelse af en lille bande af børn, som beretter omkring Spectres, som jager voksne. Det er således i denne verden, Will møder Lyra. Lyras Althiometer fortæller hende, at hun skal hjælpe Will med at finde hans far. Undervejs bliver Althiometret dog stjålet, og tyven forlanger The Subtle Knife i bytte. Under forsøget på at erhverve sig denne kniv bliver Will til bæreren af kniven. Kniven har evnen til at åbne vinduer til andre verdener og er derfor et magtfuldt våben i den kamp, som truer i horisonten. Børnene må nu finde Wills far, men Lyras mor Mrs. Coulter har planer med Lyra. Will og Lyra får dog hjælp fra andre kanter. Gamle venner, hekse, engle og væsner, ridende på guldsmede dukker op på deres vej.

Every little increase in human freedom has been fought over ferociously between those who want us to know more and be wiser and stronger, and those who want us to obey and be humble and submit.

Lyra udvikler sig som karakter undervejs i bogen, bl.a. ved hjælp af Will, der rummer modsatrettede karaktertræk end hende selv. Will er langt mere moden, logisk og hans temperament ikke så let antændelig. Lyra kommer da også til at se op til Will – selvom hun ikke ønsker at indrømme det. Mrs. Coulter forbliver kold og hjerteløs, som hendes ellers gyldne dæmon. På det stilistiske plan er brugen den formelde tiltale “Mrs. Coulter” værd at bemærke. Denne er med til at få hende til at virke som en person, der ikke er gennemtrængelig for menneskelig varme. Der bliver ved med at være en distance til hende som person – også fra fortællerens siden trods dennes alvidenhed.

Bog nummer to er en endnu mørkere historie end The Golden Compass. Børnene skildres her endnu stærkere som blot værende redskaber for de voksne – dette værende ud fra både gode og dårlige intentioner. Lyras egne forældre viser dette stærkest, da de ikke ser hende som en person, men blot et middel. Svigt fra forældres side ses også hos Will. Her er der dog tale om et utilsigtet svigt. Will bliver dog alligevel til et redskab, der skal skærme og beskytte. Børn er desuden ikke uden skyld. William Goldings Lord of the Flies dukker op under en scene i byen Cittigazze. Kritikken af det religiøse fortsætter selvfølgelig også i denne del af trilogien. Den katolske kirke er ikke en del af Lyras verden, men kirken i hendes er dog stærk baseret herpå. Der er også i mange af karaktererne en antiparti for denne type af religiøsitet at finde. Lord Asrial, Lyras far, ønsker da også at dræbe kirkens overhoved, Gud. Fra vores verden er det desuden forskeren Dr. Malone, som hjælper Lyra. Dr. Malone har forladt den nonneorden, hun tidligere var en del af, da religion ikke har formået at give hende det, hun forventede.

I know whom we must fight…it is the Church. For all its history, it’s tried to suppress and control every natural impulse.That is what the Church does, and every church is the same: control, destroy, obliterate every good feeling.

The Subtle Knife rummer ikke samme delkonklusion, som The Golden Compas gjorde. Det ligger derfor også lige for at fortsætter i bog nummer tre med det samme. Dette kan da også varmt anbefales at gøre! Pullmans opdigtede verden er så dyb og føles så virkelig, at det er svært ikke at tænke på, hvilke andre eventyr ud over Lyras den kunne rumme.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s