Lilac Girls

25893693

Lilac Girls af Martha Hall Kelly

4-stars

Nogle historier er vigtige at få formidlet. De kan tage forskellige former eller udtryk. Lilac Girls fortæller en sådan historie. Det er historien om skæbner under anden verdenskrig; særligt de kvinders, som blev kaldt “Rabbits”. Disse kvinder fra lejeren Ravensbrück blev udsat for medicinske eksperimenter. Nogle døde og andre måtte leve videre med mærker på krop og sjæl resten af deres dagen. Historien omkring disse kvinder er forfærdelig, men fiktionen er en måde, hvorpå den kan gøres tilgængelig for flere. For der er ingen tvivl om, at det er en vigtig historie, som aldrig bør glemmes.

Historien fortælles af tre kvinder baseret på virkelige personer, hvis skæbne kredser omkring koncentrationslejeren Ravensbrück – den eneste lejer kun for kvinder. Fortællingen starter i 1939, hvor Hitler har invaderet Polen, og Frankrig står som den næste på listen. Den 37-årige singlekvinde Caroline arbejder hos det Franske Konsulat i Manhattan med velgørenhedsarbejde. Efterspørgslen på visa og pakker med fornødenheder, som Caroline sender over havet, stiger kraftigt. Caroline møder den gifte franske Paul, der søger visa, så han kan spille skuespil i USA. De to forelsker sig i hinanden, men Paul tager tilbage til Frankrig til hans kone. Dette sker kort før, Hitler invaderer Frankrig, og Caroline efterlades i uvisheden om sin elskedes skæbne.

Den polske Kasia slutter sig til den unge undergrundsgruppe, som modarbejder Nazisterne. Kasia arresteres dog snart sammen med hendes mor og søster Zuzanna. Kvinderne sendes til Ravensbrück, hvor de oplever rædsler, de ikke ville have været i stand til at forestille sig. Lejerens mission er at arbejde de kvinder ihjel, som ikke henrettes straks ved ankomsten. En form for dødbringende injektion benyttes her, da Nazisterne stadig eksperimenterer med at finde den mest effektive måde på masse drab.

I lejeren arbejder den unge læge Herta. Hun er en loyal tysker og nazist, men er dog utilfreds med, at Hitler ikke mener, at kvinder kan være kirurger. I lejeren oplever hun snart, at hendes hippokratiske lægeed bliver sat på en prøve. Hendes første opgave er at dræbe en ældre fange med en injektion. Herta ønsker dog anerkendelse og er ivrig efter at få lov til at operer. Derfor kastes hendes første skrupler ved foretagendet i lejeren også snart overbord. Hun deltager i og udfører eksperimenter på fanger; her også Kasia og hendes søster.

Romanen kan siges at være delt i to: den ene del foregår i lejeren og den anden i New York hos Caroline. Der er ingen tvivl om, at historien på kontinentet er den mest spændende. Carolines historie blegner ved siden af og kommer først rigtigt til at have en betydning til sidst i fortællingen. Caroline er dog den mest livagtige karakter, og dens vis historie også er den, som rummer flest detaljer. Men Kasia er klart den person, som er mest interessant, og derfor virker fordelingen mellem karaktererne lidt skæv. Herta er den karakter, som står svagest, men det er klart, hvorfor hendes synsvinkel er inkluderet. Den giver en mulighed for at se hændelserne fra “fjendens” side. Det kunne måske have været spændende, hvis Herta var mere udviklet som karakter.

Romanen er en ægte bogklubsbog. Den rummer både realisme og en følelsesfuld historie tilsat et strejf af romantik. Jeg hørte bogen på lydbånd med engelsktale, hvilket var en god oplevelse. Der var en fortæller for hver karakter, så stemmerne skiftede. Derved fik karaktererne også deres “egen” stemme.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s