Sweetgirl af Travis Mulhauser

3-stars

Travis Mulhausers romandebut Sweetgirl fortælles af den 16-årige pige Percy James. Percy leder efter sin mor Carletta, som har det med at forsvinde. Carletta er mere barnet i deres forhold og har, så længe Percy kan huske, været på tæt på sammenbrud grundet hendes forbrug af meth. Percy frygter da også, at Carletta ligger et sted i den storm, som hærger, høj på meth og derved i livsfare. Den omkringværende natur – Michigans nordlige skove – er nemlig bestemt ikke venlige mod dets beboer. Naturbeskrivelserne er da også værd at give en bemærkning. Naturen og dets kræfter indtager en betydelig rolle i romanen, hvis ikke den nærmest er en karakter i sig selv.

Percy leder efter sin mor i Shelton Potters hytte, hvor Carletta til tider tager hen for at indtage stoffer. Carletta er dog ikke at finde i hytten, men i finder Percy Shelton, hans kæreste ubevidste grundet stoffer samt en grædende baby i et værelse, hvor kulden bider, og sneen fyger ind.

while the particulars of a given calamity may be impossible to predict, while I could never say I expected to find a baby in the bedroom, chaos itself was always confirmation of the dread I carried certain in my bones.

Da babyen griber Percys finger, er der ingen vej tilbage. Percy indser, at hun er nødt til at hjælpe pigen. Denne beslutning får store konsekvenser – og dette ikke kun for Percy. Mens stormen raser, og volden bryder ud, hjemsøges Percy af minder omkring hendes mor og effekten af morens sindstilstand. Samtidig knyttes Percy mere og mere til den lille pige, som hun ønsker at give muligheden en bedre opvækst end hendes egen.

Carletta had a way of denying certain realities to make her life seem like more than it was, which was sort of like coping, but was mostly just another way to lie.

Synsvinklen skifter mellem en indre synsvinkel bundet til Percy og en ydre synsvinkel, som fokuserer på Shelton Potter. Disse skift fungerer godt og giver en fin dynamik i fortællingen. Percys stemme er dog den mest interessante. Hun er en hårdfør ung heltinde, hvis stemme tilføjer en underspillet humor. Det er ikke en humor, som får en til at le højt, men den er der. Styrken i romanen ligger også i Percys udvikling som karakter og hendes beskrivelser af omgivelserne og situationerne.

Bogen levede ikke op til mine forventninger – som måske var for høje. Plottet var på en måde for søgt og opblæst. Men alligevel er det en fin roman, som rummer meget trods dets begrænsede sideantal. Indholdet er dog desværre efter min mening hurtigt glemt. Jeg ville ønske at det var Percys opvækst i den barske natur og hendes familieforhold, som havde været fokus i stedet for denne usandsynlige fortælling.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s