The Lie Tree af Frances Hardinge

The Lie Tree af Frances Hardinge

4-stars

The Lie Tree af Frances Hardinge vandt i 2005 Costa Book prisen. Hardinge er en fremragende forfatter og bestemt værd at stifte bekendtskab med, hvis man er til fantasy. Jeg opdagede hende gennem hendes roman A Face like Glass, der er en fantastisk roman. Hendes bøger er måske indlemmet under paraplyen kaldet “børnelitteratur”, men lad endelig ikke dette afskrække dig. Karaktererne er ikke flade, og fortællingen ikke ligetil eller overdrevent didaktisk. Hardinge er fantastisk til at skabe en stemning gennem sproget, og man kan høre bølgerne slå mod klipperne i romanen. Så er du til fantastiske fortællinger blandet med historie og mystik, så læs denne roman!

The Lie Tree er ikke hensat i et fantastisk og fremmed land, men foregår i det victorianske England. Derved trækker romanen på en tid, hvor videnskaben er i fokus. Darwins bog omkring evolutionen er udkommet, kvinders intelligens, rolle i samfundet, forventninger til disse diskuteres – det er alt i alt en tid for forandringer, hvor ældre opfattelser føler presset af en ny generation og nye tankegange. Motivet omkring videnskaben og kvindens plads i samfundet og hendes selvopfattelse danner netop fokus for romanen. Den undertrykkelse, som fandt sted i denne tid, bliver nærmest det absurde og fantastiske i romanen. Konflikten mellem de nye ideer og den sociale gør, at den ellers så faste grund under manges fødder begynder at virke porøs.

Within our lifetime, we have seen Heaven’s lamp smashed and our sacred place in the world snatched from us. We have been dethroned and flung down among the beasts.
We thought ourselves kings of the ages. Now we find that all our civilization has been nothing but a brief, brightly lit nursery, where we have played with paper crowns and wooden scepters. Beyond the door are the dark wastes where Leviathans wrestled for millennia. We are a blink of an eye, a joke amidst a tragedy.

Løgne lokker derfor også. De kan skabe forsikringer omkring en verden, der er nemmere at forholde sig til og bevæge sig i. Disse løgne kan underbygges af videnskaben, sådan at en naturlig og fornuftig forklaring kan gives. Dette ses via verificeringen af opfattelsen af kvindens manglende intelligens gennem målingen af kraniet. Men også det guddommelige kan verificeres gennem videnskaben. Løgne viser sig dog at være farlige. Det har det med at få deres eget liv, når de slippes løs. Der er både vinding og konsekvens ved en løgn.

Choose a lie that others wish to believe, her father had written.

Faith Sunderly er fjorten år gammel og således “clumsily rocking between childhood and adulthood”. Tilværelsen er derfor ikke nem for Faith. Det ene øjeblik sidder hun med til bords hos de voksne, og i det næste spiser hun morgenmad med sin lille bror i børneværelset. Konstant må hun omstille sig. Det hjælper heller ikke, at Faith ikke føler sig tilpas i den rolle som kvinde, hun går i møde.

There was a hunger in her, and girls were not supposed to be hungry. They were supposed to nibble sparingly when at table, and their minds were supposed to be satisfied with a slim diet too. A few stale lessons from tired governesses, dull walks, unthinking pastimes. But it was not enough. All knowledge – any knowledge – called to Faith, and there was a delicious, poisonous pleasure in stealing it unseen.”

Faiths største ønske er at blive videnskabsmand – eller rettere sagt videnskabskvinde samt opnå hendes fars respekt og anerkendelse. Begge dele er svære at opnå i dette samfund, og derfor møder Faith konstant en mur, der forlanger af hende, at hun er en god, stille og usynlig pige. Piger kan nemlig ikke være modige og kloge, som hendes far indprenter hende. Hvis ikke en pige er god, er hun intet værd. Faith kan ikke undgå at blive vred på den verden, som omgiver og tvinger hende til at være en pyntegenstand uden egenhændige tanker. Hun retter sin vrede mod andre kvinder, som lader sig dikterer af retningslinjerne for denne rolle, alle forsøgende på at sætte mærker på verden via videnskabelige opdagelser og selvfølgelig mod den eller dem, som har myrdet hendes far. Faith er da heller ikke bange for at tage sagen i egen hånd. Hun er alt det hendes far forbød hende at være som hunkønsvæsen.

People were animals, and animals were nothing but teeth. You bit first, and you bit often. That was the only way to survive.

Faith opdager, at hendes far har været i besiddelse af et særligt træ. Et træ, som næres af løgne. Disse løgne får træet til at afgive en frugt, der via indtagelse afgives en sandhed. Således kan Faith ved hjælp af dette særlige træ finde ud af, hvem der dræbte hendes far og hvorfor..

Det er en roman om at finde sin plads i samfundet. Den kredser omkring, hvad man er, men også hvem man bliver nødt til at være.

I want to be a bad example.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s